Interiören i all ära, men ibland gäller det också att ta tag i de lite tråkigare projekten och se över fönster och dörrar. Du kan naturligtvis också renovera de befintliga och ge dem lite nytt liv. Om dina dörrar/fönster dock är i allt för dåligt skick bör du köpa nya genom att exempelvis klicka här (Sparfonster.se) och lotsas vidare till en trovärdig leverantör. Ibland kan det helt enkelt vara den bästa vägen att gå.

Om du istället är en enträgen person och vill bevara dina gamla slitna dörrar och fönster, så ska du givetvis göra det. Men det kan också innebära lite extra jobb genom slipning, lasering och målning. Är dörren eller fönsterkarmar så uråldriga att det börjat växa mossa på dem, både i bokstavlig och bildlig bemärkelse, så ska du emellertid ta dig en funderare på om jobbet är värt besväret.

Så renoverar du en dörr

Spara en större summa genom att ta tag i dörrenoveringen helt på egen hand. Det första du bör göra är att kroka av dörren från gångjärnen och lägga den på en arbetspall för enklare behandling. Tänk på att gamla dörrar ofta har en markant tyngd och skapar lite vajsing med gångjärnen. Man kan då installera en gångjärnsbricka för att underlätta.

När dörren väl ligger ned så är det dags för rengöring, gärna tillsammans med en sodalösning. Avlägsna mögel och smuts samt gamla flagor om sådana finns. Det gör du enklast med slipverktyg eller slippapper. Här måste du också kontrollera att det inte framkommer en massa sprickor som du i sådana fall måste täppa igen med spackel (inte sandspackel). Efteråt kan du lasera eller täckmåla, men en dörr av furu får endast laseras så att färgen inte flagnar av. Ofta kan en strykning vara tillräckligt, i annat fall två.

Så renoverar du fönster

Att renovera fönster kan vara lite knepigare, inte minst på grund av alla fönsterbågar och kitt som måste hålla måttet. Men slitjobbet kan omvandlas till ett roligt projekt om du har rätt utrustning. Tänk på att gamla fönster ofta har en hög kvalitet, men är ofta inte lika värmeisolerande. Om det är isoleringen man vill åt, kan det därför vara klokt att investera i helt nya fönster.

Det första steget är att ta bort gammalt kitt såvida det inte är intakt och fritt från sprickor. Ser du dock minsta tecken på sprickor måste vanligen hela fönstret lyftas ur och nytt kitt måste infogas. Annars är det sannolikt att fönstret drabbats eller kommer att drabbas av rötangrepp. Ta sedan bort all färg med varmluftspistol eller blåslampa, för att sedan skrapa bort den uppvärmda färgen. Du kan även slipa ned färgen vid tidsbrist. Nästa steg är att putsa ytan för att sedan impregnera den. Sist men inte minst ska ytterligare kitt infogas och rutorna ska sättas tillbaka och det nyrenoverade fönstret kan målas.qusq-lite