En liten yta är alltid knepigare att inreda än en stor. Anledningen till detta är naturligtvis för att man inte har lika mycket yta att arbeta med och att rummen snabbt kan se röriga och trånga ut. I denna text kommer du att få tips och råd om hur du gör för att lyckas med inredningen, oavsett om du ska inreda ett mindre hem eller om du ska inreda endast ett mindre rum.

Att inreda är en konst och något som faktiskt inte alla har handlag för. Vet man med sig att inredning inte är det största intresset kan man med fördel dra nytta av diverse inredningstidningar eller inspiration från internet. Det kan för många vara lättare att hitta en bild av ett rum som man tycker om och därefter efterlikna denna inredningsstil så gott det går. Naturligtvis kan man även gå helt på sin egen stil och tycke, t.ex. när det kommer till möbler, tyger eller kulörer.

Så kommer du igång

  • Det absolut första, men även det tråkigaste, som man bör göra är att mäta upp ytan som man har att arbeta med. Många ser detta som en onödig punkt, men sanningen är att det är betydligt lättare att välja ut möbler när man vet exakta mått. En annan anledning till att mätningen av rummet är så pass viktigt är för att man fördel kan använda sig av två tredjedelars-regeln, men mer om detta nedan.
  • Golvet är den yta som man använder sig mest av när det kommer till möbler, men i ett litet rum är det viktigt att försöka bevara så mycket fritt utrymme på golvet som möjligt. Ju “renare” golv, desto större kommer rummet att kännas. Jobba gärna med väggar istället, t.ex. vägghängda förvaringsskåp och hyllor.
  • Den minimalistiska inredningsstilen är mer än välkommen i ett litet hem. Släng ut alla föremål och möbler som bara tar plats och ger ett stökigt intryck eller kontakta en professionell flyttfirma som kan hjälpa till med bortforsling.
  • I ett litet hem eller i ett litet rum är det viktigt att tänka igenom färgvalen ordentligt, speciellt på ytor som tar upp större delar av rummet, som golv, tak och väggar. Ljusa färger reflekterar dagsljuset bättre och kommer automatiskt få rummet att se och kännas större. Kom ihåg att ljusa färger inte behöver betyda att allt ska gå i vitt, utan man kan med fördel sätta lite färgklickar även med ljusare toner.
  • Skydda ytor! Ska du måla om eller tapetsera behöver du vara extra noggrann med att skydda ytor och möbler som ej ska få färg på sig, då färg eller tapetlim har en tendens att skvätta ordentligt.
  • Två tredjedelars-regeln är en regel som används av inredare över hela världen. Regeln går ut på att köpa möbler som utgör två tredjedelar av den möbel eller vägg som den placeras framför. En soffa ska t.ex. utgöra två tredjedelar av väggen bakom sig och soffbordet bör utgöra två tredjedelar av soffans totala längd. Regeln gäller även för tavlor.


qusq-lite