Ljussättning är något som vi alla behöver i våra hem och inte minst är det viktigt under hösten och vintern när mörkret snabbt tränger sig på. Belysning och ljussättning behöver inte bara vara något praktiskt och ganska tråkigt, med några enkla knep kan det även fungera som en härlig och dekorativ inredning. Var också noga med vilken typ av ljuskälla du väljer, då det kan ge helt olika ljus beroende på typ av glödlampa och hur själva lampan är utformad. Underskatta aldrig hur mycket ljuset kan göra för atmosfären i hemmet, det kan verkligen påverka hur mysigt och ombonat du upplever ett rum. Därför är det viktigt att tänka efter lite när du ska välja ljussättningen i hemmet och i hemmets olika rum – olika rum kan nämligen ställa lite olika krav på belysning. Du vill förmodligen inte ha samma sorts ljus i vardagsrummet som du har i badrummet till exempel.

Anpassa ljuset efter klimatet

Vårt klimat förändras ständigt – det är ingen nyhet. Detta ställer dock nya krav på ljussättning och belysning såväl utomhus som inne i våra hem. Det är kanske inte något som vi så ofta tänker på, men det är däremot ett faktum. klimatförändringar kan påverka ljussättningen i och med att vi mer och mer börjar vänja oss vid regn istället för snö under de kallare månaderna. Detta innebär också att dagarna och kvällarna blir mörkare, i och med att regnet inte lyser upp lika mycket som snö gör. Inte nog med att detta påverkar utomhusbelysningen, det påverkar även vår belysning i hemmen. Mörker kan visserligen vara rätt mysigt emellanåt, men det kan också i längden göra oss mer nedstämda och trötta. Satsa därför på att förstärka din belysning och ljussättning i hemmet under de mörka månaderna. Kanske kan du ställa fram en extra lampa intill soffan i vardagsrummet, eller varför inte satsa på en starkare glödlampa som du sedan byter ut mot en mer dämpad sådan när våren och sommaren kommer?

Belysning som snygg inredning

Belysning är inte bara något vi behöver av rent praktiska och funktionella anledningar, det kan också skapa många olika stämningar i ett rum och dessutom fungera som fina inredningsdetaljer. en golvlampa kan göra mycket för rummet ur båda dessa aspekter. Dels kan den avge ett varmt och behagligt ljus med mysfaktor, och dels kan du satsa på att investera i en golvlampa med snygg design som sätter pricken över i:et i rummet. Detsamma kan gälla andra sorters belysning, så som nattlampor, bordslampor och taklampor. En snygg och maffig taklampa kan få ett rum att kännas mindre kalt och mer hemtrevligt. Satsa på en glödlampa med varmt och lagom starkt ljus. I kök och badrum kan det vara viktigt med flera sorters ljuskällor och framför allt ljuskällor med något starkare ljus som gör att du ser ordentligt vad du till exempel lagar för mat eller när du sminkar dig på morgonen.qusq-lite