Har du ett öga för estetik, form, volym och färg? Då kanske inredare är ett bra yrkesval för just dig. Ett arbete som inredare kan se olika ut beroende på om du tar uppdrag inom heminredning för privatpersoner, jobbar med butiksinredning, arbetar med inredning i offentliga miljöer eller har hand om reklam- eller mäklarstyling. Inredarjobbet består av mer än bara val av möbler och färgsättning av ett rum. Du ska kunna planera och leda ett projekt från start till mål. Det är ett socialt arbete där du i samförstånd med kundens behov inreder för de krav som denne har. Du ska även kunna koordinera leveranser, ta fram kostnadskalkyler, upphandla material och hålla tidsplaner. Om du är en egen företagare kommer du även behöva sälja in dina tjänster och ha kunskaper om hur man driver ett eget företag. Här kan du läsa mer om hur du utbildar dig till inredare och tar dina första steg på arbetsmarknaden.

Att utbilda sig till inredare

Det finns en rad olika vägar till yrket som inredare. En utbildning eller en praktikplats är ett första steg för att kunna arbeta med inredning på heltid. Innan du väljer utbildning bör du fundera över vilken typ av uppdrag du vill jobba med. Din framtida inriktning spelar nämligen stor roll för valet av skola. Det finns både låga och korta utbildningar. En del är mer övergripande och andra gör dig till specialist inom ett specifikt område som till exempel feng-shui. Den som vill gå en gedigen utbildning som tar minst tre år kan satsa på att komma in på Konstfacks utbildning inom inredningsdesign och möbelarkitektur. Antagningen baseras på arbetsprover och på konstnärlig bedömning. På Högskolan för design och konsthantverk, HDK, i Göteborg finns en rad utbildningar inom inredning och design. Du kan välja att gå en grundutbildning om 180 poäng eller fullfölja en masterutbildning. Söker du en kortare inredningskurs? Då kan Folkuniversitetet vara ett bra val, de anordnar olika sorters kurser runt om i landet. Dessa kostar dock alltid en viss summa pengar. Det finns även en rad privata aktörer som anordnar utbildningar till inredare.

Efter utbildningen till inredare

För att få in en fot på arbetsmarknaden brukar det rekommenderas att man skaffar sig en praktikplats. Detta är en bra språngbräda, oavsett om du vill arbeta som professionell inredare hos ett företag eller om du tänk starta eget. Om du tänkt dig att arbeta som anställd så gäller det naturligtvis att hålla ögonen öppna efter platsannonser inom området. Den som vill starta ett eget företag bör sätta igång och leta efter potentiella kunder så snabbt som möjligt. Idag är intresset för inredning stort. Den som vill bygga sitt eget varumärke kan med fördel använda sig av sociala mediekanaler som Instagram eller en blogg. Ett företag behöver kapital, factoring är ett sätt att frigöra sådant. Det är bra att ha koll på den här typen av tjänster för att minska risken för kreditförluster. Många nyblivna inredare funderar på om de ska utföra uppdrag gratis. Att utföra tjänster pro bono är ett sätt att bygga upp sitt nätverk och sin portfolio. För många är det ett måste i början av karriären.qusq-lite