Om man tycker om att underhålla gäster är ett gästrum ett måste i hemmet, så att man kan låta sina gäster sova över om en tillställning skulle bli sen, och ha långväga gäster utan att de behöver oroa sig för att hitta boende. Vill man att gästerna ska stanna så länge som möjligt ska man se till att inreda ett gästrum som är riktigt välkomnande, och här tänkte vi tipsa om vad man ska tänka på för att skapa ett gästrum som ingen kommer att vilja lämna.

Grundtanken för att ett gästrum ska kännas välkomnande är dels att gästerna ska kunna hitta en plats för sina saker (och ”flytta in”), dels att de inte ska behöva fråga om var någonting är. Det är till exempel en mycket välkomnande gest att lägga fram handdukar åt gästen på sängen, så att de inte behöver be om det. Sängen ska för övrigt självklart vara bäddad med rena sängkläder. Det kan också vara bra att ha några krokar på väggen, och en liten byrå (som är tom) där gästen kan hänga upp sina kläder och lägga undan sin packning om hen vill.

Något annat som är viktigt för att gästen ska känna sig välkommen och bekväm i rummet är belysningen. En liten lampa på ett bord bredvid sängen, eller en läslampa monterad på väggen vid sängens huvudände, är till exempel oumbärlig, eftersom gästen annars måste släcka takbelysningen innan hen lägger sig i sängen. Så vill man sannolikt inte ha det i sitt eget sovrum, och då vill gästen inte ha det så i gästrummet heller.

Självklart ska man inte heller glömma detaljerna i rummet, som att dekorera väggarna med konst (en spegel kan också vara en trevlig detalj) och att ställa in en vas med blommor när man vet att man kommer att få gäster. När man väljer konst och inredning i gästrummet måste man ha en fin balans mellan sin egen personliga stil och att skapa ett neutralt rum där alla kan känna sig välkomna. Gästrummet ska ju inte vara ett sterilt hotellrum – gästerna ska fortfarande känna att de är hemma hos dig – men man kan tona ner stilen genom att välja mer neutrala färger och att låta ytorna i rummet vara tomma, snarare än att fylla dem med dekorationer. Denna balans blir särskilt viktig om man till exempel använder gästrummet som kontor mellan besöken – då måste man ju själv trivas i rummet lika mycket som gästerna, vilket kan bli svårt om det känns för opersonligt.

Det kanske viktigaste för att en gäst ska vilja stanna i ens gästrum är dock att man har en bekväm säng där. Om man ser till att ens gäster kan sova gott, har man helt klart uppfyllt sin plikt som värd eller värdinna. På Sleepo.se hittar du mängder av sängar i olika stilar, så att du kan hitta en säng som uppfyller dina krav både gällande komfort och stil.qusq-lite