Att ha ett hemmakontor där man trivs och kan arbeta effektivt är viktigt oavsett om man arbetar hemifrån eller om man bara använder kontoret för att betala räkningar och skriva nyhetsbrev till sin förening. En skillnad kan vara att det i det förstnämnda fallet är viktigare att ha en ergonomisk stol och ett höj- och sänkbart skrivbord, för att försäkra att man håller sig hälsosam under arbetsdagen, men i båda fallen är det viktigt att trivselfaktorn finns där.

Exakt vad ”trivselfaktor” innebär kan självklart variera från person till person, men vissa gemensamma nämnare finns hos de flesta. Att ha levande växter på kontoret höjer till exempel trivseln rejält, och kan dessutom hjälpa en att hålla fokus under arbetsdagen genom att de förser luften med syre. En annan fördel med att ha växter på skrivbordet är att de absorberar kemikalier som avsöndras från all elektronik i kontoret, som laptops, skärmar och skrivare.

Något annat som hjälper en att hålla fokus är att man känner sig inspirerad vid skrivbordet, och det kan därför vara ett bra inredningsgrepp att placera saker man inspireras av kring skrivbordet. Det kan handla om allt från att hänga upp en tavla man älskar ovanför skrivbordet till att ställa fram foton på familjen eller på sin hund. Det kan också vara en doft som inspirerar en – man behöver inte begränsa sig till ett sinne för att hämta inspiration. Ett doftljus ger både mysbelysning och lite extra lyx till kvällsarbetet.

Ett kontor måste dock även vara praktiskt, och något som är viktigt att få in är därför ordentligt med förvaring för alla papper som oundvikligen samlas i kontoret. Annars får man lätt en hög med oreda på skrivbordet, och det finns få saker som dämpar kreativiteten och arbetslusten så mycket som ett stökigt skrivbord.qusq-lite