Många kallar köket för “hemmets hjärta”. Kanske är detta ett uttryck som hörde hemma förr i tiden, men faktum är att vi spenderar mycket tid i våra kök och självklart blir detta rum då viktigt för oss. Traditionellt sett har köket varit den centrala delen i hushållet, där man både ägnat sig åt matlagning och att socialisera i kökssoffan. Numera är det inte så många som inreder med kökssoffor, men behovet av att socialisera i köket består. Här sitter vi gärna och pratar, om inte annat över en kopp kaffe. Vad ska man då tänka när det är dags att tänka nytt i köket?

Självklart ska du få till en inbjudande miljö, som samtidigt måste vara funktionell då köket förstås används till matlagning. Vill man göra riktigt stor skillnad river man som regel ut hela köket och ersätter det med något helt nytt. Antingen väljer man då att byta ut samtliga vitvaror på samma gång, eller också nöjer man sig med att byta ut skåp, luckor och liknande. Har man ett litet kök kanske man vill skaffa sig mera bänkyta att hållas på och då bör man fundera lite extra på hur man ska göra lite mera plats disponibelt. En lösning på detta kan vara att skaffa en köksö, som ger både mer arbetsyta och förvaring på samma gång.

Har man inte lust med att riva ut köket, skåp och allt, kan man ändå göra stor förändring med ganska enkla och billiga medel. Något som gör enorm skillnad är att låta lackera om skåpluckorna. Dessa lämnar du in till en firma som utför den här typen av jobb och specificerar vilken kulör du vill ha på dem. Enkelt och smidigt. Något som också gör stor skillnad utan att behöva lägga ner allt för mycket resurser är att måla eller tapetsera om. Kanske kan du ha en fondvägg med tapet och resten målat i en matchande kulör? Det finns massor med varianter på detta.

Glöm heller inte att se över belysningen i köket. Eftersom det lagas mat här bör belysningen vara tillräckligt bra och skarp för att det ska vara behagligt för ögonen. Samtidigt kan man kunna dämpa den kraftfulla belysningen för att skapa en lugn och skön miljö när man så vill. Besök gärna en välsorterad lampbutik för att få lite inspiration.qusq-lite