I ett sovrum ställs det än högre krav på komfort än i något annat rum i bostaden. Varför? Jo, här tillbringar du ju faktiskt många timmar varje gång – sovandes. Det är här du genom god sömn laddar dina batterier och på så sätt förbereder dig inför nästa dag. Inte konstigt då att detta är ett viktigt rum och att det måste fungera på alla tänkbara sätt. Det är inte nog med att komforten ska vara i toppklass, rummet måste också gå att mörklägga så att det inte blir för ljust när du ska sova och det behöver dessutom vara svalt och skönt – inte för varmt och inte för kallt.

Den allra mest centrala pjäsen eller möbeln i ett sovrum är förstås sängen. Denna placeras antingen mitt i rummet eller längs med en vägg, beroende på om det är en enkelsäng eller en dubbelsäng. Till en dubbelsäng bör man, så långt det är möjligt, ha entré från både håll. Att välja säng är en mycket viktig uppgift och här är det i det närmaste obligatoriskt att testa sängen nogsamt innan köp, för att vara säker på att den passar och känns skön. Trots allt ska du ju sova varje natt i den.

Bredvid sängen är det praktiskt med någon form av sängbord, där du kan lägga ifrån dig mobiltelefonen, en god bok, glasögon och annat du kan tänkas behöva ha tillgängligt. Sovrummet har som regel också en del förvaringsutrymmen i form av garderober mm. Vad gäller mörkläggning kan du antingen använda dig av persienn eller rullgardin, som effektivt stänger ljuset ute. För att göra sovrummet lite extra mysigt kan du gärna ha lite dämpad belysning, tända ljus och bara koppla av.qusq-lite